Az eddig megismert lakástámogatások jelentős része a meglévő, vagy vállalt gyermekek után jár. Az otthonteremtési program 2021-ben bevezetett új elemei közül azonban többet akár gyermektelen párok, egyedülállók is igényelhetik. Emiatt érdemes követni nekik is a támogatásokkal kapcsolatos fejleményeket,  akár 5 millió forint is múlhat ezen.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Számos támogatás gyermekek után vehető csak igénybe, sőt az elérhető összeget magát is befolyásolja a gyermekek száma. Ilyen például a csok támogatás és a falusi csok. Az illetékmentességnél és az 5%-os áfa-visszatérítésnél ráadásul elvárás, hogy családi otthonteremtési kedvezményt vegyen igénybe a vásárló, míg a kedvezményes kamatozású csok-hitelnek az a feltétele, hogy legalább 2 gyermek után igényeljünk csok-ot.

A felújítási támogatást és a hozzá kapcsolódó otthonfelújítási hitelt akkor kaphatja meg valaki, ha legalább egy gyermeket nevel. Ebben az esetben a vállalt gyermek sem elfogadható, ugyanakkor már meglévő gyermeknek számít a terhesség 12. hetét betöltött magzat.

A Babaváró hitel egy speciális konstrukció, annak igényléséhez nem szükséges gyermeket nevelnie, vagy vállalnia a párnak. Ugyanakkor a kedvezmények – futamidő végéig szóló kamatmentesség és a tartozáselengedés – a futamidő alatt született gyermekek után jár. Vagyis az igénylést követően született gyermekek nélkül a konstrukcióhoz nem fog támogatás kapcsolódni.

 

Az újépítésű lakások áfa-csökkentésénél, illetve az házépítéseknél a 27%-os áfa-visszaigénylésénél nem elvárás, hogy a vevőnek, építtetőnek gyermeke legyen.

Az újépítésű lakások, lakóházak áfacsökkenése

Az új lakások 27%-os áfája az idei évtől lecsökken 5%-ra. Ez mindenképpen előnyt jelenthet azok számára, akik újépítésű lakás vásárlásában gondolkodnak. Sőt, azok is csak 5%-os áfájú számlát kapnak 2021-től, akik generálkivitelezővel építenek maguknak új otthont. Az áfacsökkentés kizárólag lakóingatlanokra érvényes, emellett egyetlen feltétele van még: az ingatlan alapterülete lakás esetén nem haladhatja meg a 150, míg ház esetén a 300 négyeztmétert.

Az adócsökkentés szempontjából a pénzügyi teljesítés számít, vagyis a 2021-től megfizetett számlák adótartalma már 5% lesz. A kedvezményes áfa 2022 év végéig lesz elérhető, sőt a 2022. végéig építési engedélyt kapott ingatanok esetében a 2026. december végéig megfizetett számlákra is a csökkentett adó lesz érvényes.

Az áfa mérséklése nem jelenti azonban automatikusan azt, hogy a vételárak, építési költségek is csökkenni fognak. Az eladó, kivitelező ugyanis a nettó árak emelésével az adókedvezmény egy részét benyelheti. Éppen ezért jelenleg még nem ismert az árakra gyakorolt tényleges hatása az adócsökkentésnek.

Amennyiben az áfacsökkentés teljes egészében átengedi az eladó a vevőnek, akkor egy 2020-ban 50 millió forint vételárú lakásért csupán 41,34 millió forintot kellene fizetni az idei évtől.

Új lakás építéséhez akár 5 millió forint áfa-visszatérítés

Az idei évtől az önerős építkezéseknél – nem bíz meg generálkivitelezőt az építtető – is visszaigényelhető a számlák 27%-os áfája. A visszaigényelhető összeg azonban nem haladhatja meg az 5 millió forintot. (Eddig is elérhető volt a preferált kistelepüléseken ez a támogatási forma, az idei évtől pedig már az ország bármely pontján igényelhető.)

A konstrukció igényléséhez teljesíteni kell bizonyos feltételeket (csok-hoz kapcsolódó alapvető személyi elvárásokat):

 • Fél éves Tb-jogviszony
 • Büntetlen előélet
 • Köztartozásmentesség
 • Lakás esetén legfeljebb 150, míg háznál maximum 300 négyzetméter lehet az alapterület
 • A költségvetés legalább 70%-ról kell benyújtani 27%-os áfatartalmú számlát

Ugyanakkor nem szükséges gyermek – meglévő vagy vállalt – az igényléshez: akár gyermektelen egyedülállók, párok is kérhetik ezt a típusú adó-visszatérítést.

A cikk eredetileg a penzcentrum.hu oldalán jelent meg 2021.01.25-én.

 

Ősszel már megjelent egy cikkünk arról, hogy bruttó elszámolás váltja a jelenlegi szaldós rendszert a háztartási méretű kiserőműveknél, az elmúlt időszakban azonban felpörögtek a dolgok, több változás is történt, vagy történni fog a következő hónapokban, így érdemes összefoglalni a jelenleg érvényes szabályokat.

A szaldós elszámolás vége

Várhatóan 2024. január 1-től megszűnik a jelenlegi szaldós elszámolási rendszer, helyette a bruttó elszámolás vonatkozik majd az új belépőkre.  A bruttó elszámolás lényege, hogy nem az adott időszakban vételezett és visszatöltött energia különbségével számolnak majd el, hanem külön határozzák meg a napelemes termelő által a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, hálózatba visszatöltött (tehát azonnal el nem fogyasztott) energia egységárát. A bruttó elszámolás pontos részleteit egyelőre nem ismerjük, de valószínűleg hátrányosabb lesz a fogyasztók számára.

 

A jelenlegi információk szerint akik 2023. december 31-ig kötik meg az áramszolgáltatóval a szerződésüket, ők a továbbiakban is megtartják a szaldóra megszerzett jogukat. Későbbi szerződésmódosítás esetén valószínűleg megszűnik a szaldós elszámolás, hivatalosan pedig már az is szerződésmódosítás lehet, ha tönkremegy az inverterünk, és a technikai fejlődés miatt nem tudjuk azt típusazonosra cserélni.

Kétféle állami támogatás

Már az idézett cikkünkben is felhívtuk a figyelmet arra, hogy 2021. júliusától várható egy 30-40%-os mértékű állami támogatás lakossági napelemes rendszerek telepítésére. A támogatásnak ára is van, mégpedig az, hogy aki támogatást vesz igénybe a napelemre, már csak bruttó elszámolásra lesz jogosult.

Ettől függetlenül 2020 végén megjelentek a gyermeket nevelő háztartások számára igénybe vehető 50%-os lakásfelújítási támogatás részletei. A 2021. január 1-tól igényelhető támogatás részeként napelemes rendszert is lehet telepíteni vagy bővíteni. Napelemes rendszer telepítése esetén feltétel, hogy az anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem haladhatja meg a bruttó 450.000 Ft/kWp összeget.

A pályázat maximum 6 millió forintos értékhatárig vehető igénybe, amelyből 50-50% lehet a munkadíj és az anyagköltség. A beruházás 50%-a igényelhető vissza, azzal a kitétellel, hogy sem az anyagköltség, sem a munkadíj kategóriában visszaigényelt összeg nem haladhatja meg a másik kategóriában elköltött összeget. A támogatási igény benyújtásának végső határideje 2022. december 31. Az igényt benyújtani csak egyszer lehetséges, azonban több különböző felújítási projekt összevonható, természetesen a támogatás maximális összege így sem több, mint 3 millió forint.

 

A támogatás előfinanszírozással működik, azaz szerződést kell kötnünk a munka végrehajtására, ki kell fizetnünk az anyagot és a munkadíjat, majd az állam utólag megtéríti a beruházási költség 50%-át, amennyiben megfeleltünk a szabályoknak. Aki nem rendelkezik elegendő saját erővel, az kedvezményes hitelt igényelhet a felújításra. Ebben az esetben az igénylés csak 2021. március 1-től nyújtható be.

Fontos részlet, hogy ez a támogatás nem azonos a korábban ígért 30-40%-os napelemes támogatással, annak 2021. július 1-i határideje mégis vonatkozik rá bizonyos szempontból. Aki ugyanis még 2021 első félévében megköti az áramszolgáltatóval a szerződést a visszatáplálásra, jogosult marad szaldós elszámolásra annak ellenére is, hogy támogatást vett igénybe a beruházáshoz.

Teljesítmény-bővítés és három fázis

Aki kezd kissé összezavarodni, az még nem nyugodhat meg, egy további változás is történik hamarosan. Az áramszolgáltató elosztói szabályzat (ELMÜ-ÉMÁSZE.ONMVM) 6/B. sz. melléklete (Háztartási méretű kiserőművek elosztóhálózati csatlakozásának műszaki feltételei) ugyanis 2020. október 30-án módosult az alábbi bekezdéssel:

Egyfázisú termelőegység 2,5 kVA-ig csatlakoztatható a kisfeszültségű hálózatra, 2,5 kVA felett csak 3 fázisú csatlakoztatás a megengedett. Több inverterből kialakított háromfázisú HMKE esetén a fázisaszimmetria maximum 2,5 kVA lehet.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben egyfázisú invertert szeretnénk vásárolni, akkor a jelenlegi maximum 5 kW-os teljesítmény helyett 2021. április 30. után már csak 2,5 kW-os invertert vásárolhatunk. Ha ennél nagyobb napelemes rendszert szeretnénk, akkor mindenképp 3 fázisú berendezést kell vásárolnunk, amely egyrészt drágább, másrészt természetesen kizárólag akkor választhatunk ilyet, ha 3 fázisú csatlakozási ponttal rendelkezünk.

Amennyiben egy fázisunk van otthon, természetesen bővíthetünk 3 fázisra, ez azonban általában időigényes, valamint további költségeket is jelenthet. Ilyen a szabványos mérőhely kialakítása, a bekötő vezeték esetleges cseréje, valamint a teljesítmény-bővítés költsége (ingyenesen maximum 32 A jár, ezen felül amperenként 3600 Ft+áfa fizetendő).

Előfordulhat az is, hogy most a hasonló igények is növekedni fognak, tehát igyekeznünk kell, ha nem szeretnénk kicsúszni a 2021. június 30-i szaldós elszámolásra vonatkozó határidőből.

Dátumok összefoglalása

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a közelgő változások dátumát.

50%-os lakásfelújítási pályázat indulása 2021. január 1.
Kedvezményes hitel esetén az 50%-os lakásfelújítási pályázat legkorábbi benyújtása 2021. március 1.
Egyfázisú, 2,5 kW feletti teljesítményű inverter telepítésének határideje 2021. április 30.
Bruttó elszámolás bevezetése részben állami támogatásból finanszírozott rendszerre 2021. július 1.
30-40%-os dedikáltan napelem telepítésre vonatkozó állami támogatás indulása 2021. július 1.
50%-os lakásfelújítási pályázat benyújtásának végső határideje 2022. december 31.
Szaldós elszámolás kivezetésének határideje 2023. december 31.
Bruttó elszámolás bevezetésének dátuma 2024. január 1.
 

  

Általános tájékoztató

A gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, a hazai lakásállomány megújulásának ösztönzése és az építőipari ágazat fehérítése érdekében a központi költségvetésből vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatás (a továbbiakban: támogatás) vehető igénybe.

A támogatás igénybevételének feltételeit a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet szabályozza.

A támogatás igénylésével kapcsolatban részletes tájékoztatás a kapcsolódó dokumentumok között található.

Júliustól 10 millió forint falusi CSOK támogatás használt házra is

A falusi CSOK lényege: a kijelölt településeken használt házra (vagy lakásra) is ugyanannyi támogatást lehet felvenni, mintha újat vennénk.

A falusi CSOK összege:

 1. Egy gyermekre: 600 ezer forint
 2. Két gyermekre: 2,6 millió forint ,
 3. Három gyermekre: 10 millió forint.

Fontos tudni:

 • támogatás fele fordítható az ingatlan vételárára, az összeg másik fele kizárólag felújításra vagy korszerűsítésre költhető.
 • Tehát a Falusi CSOK ingatlan vásárlásra fordítható összege:
  1. Egy gyermek esetén: 300 ezer forint.
  2. Két gyermek esetén: 1,3 millió forint.
  3. Három gyermek esetén: 5 millió forint.
 • A CSOK-hoz hasonlóan nem vonatkozik a 35 milliós értékhatár a falusi CSOK által kedvezményezett ingatlanokra sem.
 • A CSOK vissza nem térítendő támogatás összege növekszik, emellett még a CSOK hitel továbbra is felvehető az általános CSOK feltételei szerint.
 

Tanyára és birtokközpontra is igényelhető a falusi CSOK

A falusi CSOK támogatás a megfelelő külterületi ingatlanokra is igénybe vehető. A rendelet szerint az igénylés feltétele, hogy az ingatlan lakóház besorolású (lakás, családi ház) legyen. Ha az ingatlan a besorolás alapján üdülőnek, hétvégi háznak, vagy gazdasági épületnek minősül, nem igényelhető rá falusi CSOK.

2486 településen elérhető a falusi CSOK

Az előzetes bejelentéseknek megfelelően ezen a 2486 preferált kistelepülésen igényelhető a falusi CSOK, ahol a lakosság száma nem éri el az 5000 főt, valamint csökkenő tendenciát mutat az elmúlt években. Itt a végleges településlista interaktív térképpel.

Szintén igényelhető a falusi CSOK tanya, birtokközpont területén is, feltéve, hogy azon megfelelő lakóingatlan van.

Falusi CSOK: minimális ingatlan méretek

A falusi CSOK esetében a támogatott ingatlan minimális alapterülete:

 1. Egy gyermek esetén 40 négyzetméter,
 2. Két gyermek esetén 50 négyzetméter,
 3. Három gyermek esetén 60 négyzetméter,
 4. Négy gyermek esetén pedig 70 négyzetméter.

A minimális alapterületnek a bővítést követően kell teljesülni. A falusi CSOK-kal támogatott ingatlan maximális alapterülete nincs korlátozva.

Mire használható fel a falusi CSOK?

A falusi CSOK-ot a következő ingatlancélokra használhatod fel:

 • használt lakás vásárlása,
 • meglévő lakás bővítése,
 • tanya, birtokközpont vagy preferált kistelepülés területén használt lakás vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére.

Fontos, hogy ha a támogatott személy nem teljesíti a szerződésben vállalt korszerűsítési munkálatokat, akkor a teljes támogatást vissza kell fizetni, a büntető kamattal együtt. A munkálatok elvégzésére 3 év áll rendelkezésre. A teljesítést személyesen fogja ellenőrizni a választott bank.

Mi számít korszerűsítésnek?

A következő munkálatok közül egyszerre többre is igényelhető a falusi CSOK:

 • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 • az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • kémény építése, korszerűsítése,
 • belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét,
 • a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint
 • a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.
 

A falusi CSOK igénylés feltételei

 1. Magyar állampolgárság vagy letelepedési engedély.

 2. A falusi CSOK feltétele minimum két éves folyamatos TB jogviszony legalább az egyik igénylőnél, a meglevő vagy vállalt gyerekek számától függetlenül.

 3. Minimum 18 éves életkor mindkét igénylő fél esetében.

 4. Ha még terveznek gyereket, és szeretnék a támogatást igényelni (megelőlegező CSOK), a maximális életkor 40 év mindkét igénylőnél.

 5. A támogatott településen kell állandó lakcímet létesíteni.

 6. A támogatott településen kell életvitelszerűen tartózkodni.

 7. Támogatott gyereknek számít a már 12 hetes magzat, az elhalálozott vagy halva született gyermek is.

 8. Támogatott gyereknek számít a közösen örökbe fogadott, az igénylőkkel egy háztartásban élő gyermek is.

 9. Nem számít támogatott gyermeknek az a személy, aki már elmúlt 25 éves.

 10. Nem számít támogatott gyermeknek az a személy, aki már önálló keresettel rendelkezik.

Falusi CSOK kizáró okok

Nem támogatott településen nem igényelhető a falusi CSOK. Illetve kizáró ok bármelyik igénylő fél esetében:

 1. Köztartozás (NAV tartozás),

 2. Büntetett előélet,

 3. Nem elégséges idejű TB-biztosított jogviszony,

 4. 18 év alatti életkor.

 

Gyakori kérdések a falusi CSOK-ról

Miben különbözik a "általános" CSOK és a falusi CSOK?

 1. A falusi CSOK igényléséhez legalább 2 éves TB biztosított jogviszony kell. A "rendes" CSOK-hoz elég lehet 180 nap is.
 2. használt ingatlanra adható legmagasabb támogatás a falusi CSOK keretében 10 millió forint, a hagyományos CSOK-nál 2,75 millió forint.
 3. A falusi CSOK csak a rendeletben meghatározott preferált kistelepüléseken vehető igénybe, illetve tanyákon, birtokközpontokban érhető el, az "általános" CSOK bármelyik településen.

Felvehető együtt falusi CSOK és a "általános" CSOK?

Nem. Vagy "rendes / általános" CSOK-it igényelsz, vagy falusi CSOK-ot, a kettő nem keverhető. Viszont ha korábban a CSOK segítségével vettél ingatlant, akkor csak bővítésre és/vagy korszerűsítésre igényelhető a falusi CSOK is.

Igényelhető "rendes" CSOK olyan településen, ahol jár a falusi CSOK támogatás?

Igen. A "rendes" CSOK összege viszont jóval alacsonyabb használt ingatlan vásárlására.

Felvehetek CSOK hitelt a falusi CSOK támogatás mellé?

Igen. A falusi CSOK támogatás mellé az általános CSOK-kal megegyező feltételekkel igényelhető a CSOK hitel. Az összeg megegyezik, a CSOK támogatás és hitel témában érdemes elolvasni az átfogó cikkünket. Ha csak bővítésre és/vagy korszerűsítésre veszed fel a hitelt, akkor 2 gyermek után a maximálisan igényelhető hitel 5 millió forint, 3 vagy több gyermek után pedig 7,5 millió forint.

Egyedülállóak igényelhetnek falusi CSOK-ot?

A már meglevő gyerekek után igen, a tervezett gyerekekre nem. Ez a szabályozás vonatkozik az elváltakra is.

Lehet más lakáshitelem is a falusi CSOK-on kívül?

Igen. A falusi CSOK mellé felvehető akár államilag támogatott hitel, például CSOK, de piaci alapú lakáshitel is.

Lehet másik ingatlanom is falusi CSOK-os ingatlanon kívül?

Igen. Az általános CSOK szabályok szerint akár több ingatlana is lehet az igénylőknek a CSOK által támogatott ingatlanon kívül.

Felvehetem egyszerre a babaváró hitelt és a falusi CSOK-ot?

Igen. A kettő teljesen más konstrukció, a falusi CSOK egy támogatás, a babaváró hitel egy kamatmentes személyi kölcsön.

 

Nem a falusi CSOK által támogatott településen lakunk most. Igényelhetjük a falusi CSOK-ot?

Igen. Nem feltétel. hogy az igénylés előtt már a településen lakjanak az igénylők. De a falusi CSOK igénylése után oda kell költözni.

Nyaralót vehetek a falusi CSOK-ból?

Nem. A CSOK feltétele, hogy az igénylés után 10 évig életvitelszerűen ott lakjanak az igénylők. Ha ez nem teljesül, akkor a támogatást büntető kamattal kell visszafizetni. Tehát hiába jelentik be magukat állandó lakcímre, ott is kell lakni.

Szintén fontos tisztázni, hogy falusi CSOK csak lakóház besorolású ingatlanra adható, nyaraló agy hétvégi ház besorolásúra nem.

A már megszületett gyerekek után is felvehető a falusi CSOK?

Igen, a CSOK rendelet alapján jár a támogatás a már megszületett gyerekek után is.

Városban is igényelhető a falusi CSOK?

Ha a város szerepel a településlistán, igen. Több olyan város és nagyközség is létezik, amelynek nem éri el a lakossága az 5000 főt, és a népesség csökkent az elmúlt években.

Eladhatom az az ingatlant, amelyre Falusi CSOK-ot vettem fel?

10 éven belül nem, legalábbis nem a támogatás visszafizetése nélkül . A "rendes" CSOK-hoz hasonlóan a támogatást kamatostul vissza kell fizetni, ha már eladjuk az ingatlant.

Bérbe adhatom az az ingatlant, amelyre falusi CSOK-ot vettem fel?

Nem. A CSOK támogatást kamatostul vissza kell fizetni, ha a támogatott ingatlanba az igénylőkön kívül más költözik, más haszonélvezeti vagy bérleti jogot szerez.

Vállalkozást jelenthetek be abba az ingatlanba, amelyre falusi CSOK-ot vettem fel?

Igen, 2019 július 11-től lehetséges, ha a vállalkozás (ide értve a KATA-s egyéni vállalkozókat) megfelel az alábbi kritériumoknak.

Nem a támogatott településen születtek a gyerekeim. Felvehetem a falusi CSOK-ot?

Igen. Nem feltétel, hogy a már megszületett gyermek a kedvezményezett településen szülessen.

Nem a támogatott településen járnak iskolába / óvodába a gyerekeim. Felvehetem a falusi CSOK-ot?

Igen. A falusi CSOK rendelet nem tiltja, hogy más településen járjanak iskolába / óvodába a kedvezményezett gyerekek.

 

 

 

Forrás: https://bank360.hu/falusi-csok